Käärmeöljy
Termi “käärmeöljy” syntyi 1800-luvun Yhdysvalloissa. Tuolloin oli myynnissä ihka oikeaa käärmeöljyä, jonka sanottiin parantavat kaikki vaivat.
Käärmeöljyksi sanotaan siis tuotetta, jolla on myyjän mukaan uskomattomia terveysvaikutuksia, mutta niitä on vahvasti liioiteltu.
Tämän päivän käärmeöljy on “superfood”. Superfoodien kerrotaan parantavan yhtä sun toista vaivaa.
Goji oli joitakin vuosia sitten hittimarja numero yksi. Eräs markkinoinnin avainsanoista oli “gojia on käytetty pitkään lääkekasvina aasialaisessa terveydenhoidossa”. Ja kun myyntilauseeseen liitetään vielä “Tiibet”, niin marjat lensivät kuluttajien suuhun pikku riistohinnasta huolimatta.
No, onhan niitä ihan oikeasti terveellisiä ruokia, kuten vaikkapa KOTIMAINEN mustikka. Sitä saa muuten paljon halvemmalla kuin (hieman vastaavaa) Acai-marjaa. Kotimaista mustikkaa saa reilusti alle kympillä kilo. Sata grammaa “sademetsästä roudattua” kuivattua Acaita maksaa about 25€.
Mustikka on terveysruokien aatelia. Eikä sitä tarvitse roudata Etelä-Amerikasta.
Terveellinen, hyvä ja onnellinen elämä ei rakennu jonkin ihmetuotteen avulla, kuten meille helposti uskotellaan.
Norjalaiset ovat maailman kansoista niitä onnellisimpia.
Siellä jopa dopingista kärähtänyt hiihtäjä saa kansalta anteeksi, kun meillä joutuu ikuiseen jalkapuuhun. On siinä pikkunen ero…
No, hyvin ovat suomalaisetkin onnellisuustutkimuksissa pärjänneet, kuten kaikki muutkin pohjoismaat.
Norskit ovat kovia retkeilijöitä ja rakastavat hiihtoa. Siinä on yksi onnellisuuden avain tietää Ylen (vanha) juttu, jonka oheistan blogini loppuun.
Voisivatko suomalaiset oppia jotain norjalaisilta?
“Arkipäivän iloa. Iloa siitä, että kaikki toimii. Kiitollisuutta hyvinvoinnista. Suomi on hyvinvoiva maa” sanoo yksi haastatelluista.
Niinpä.