Vaimennusta vai ei?
” Lenkkikenkien vaimennus ei tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan pienennäkään jalkaan kohdistuvaa iskukuormitusta sillä tavalla kuin tähän asti on oletettu”. (Lähde: YLE)
Ja juttu jatkuu….
“Perinteisesti on ajateltu, että paksuimmalla ja pehmeimmällä pohjalla varustettu jalkine vaimentaa parhaiten juoksun iskukuormitusta. Koneellisissa testeissä näin tapahtuukin. Suomalaistutkimuksen mukaan juokseminen maksimaalisesti vaimennetulla jalkineella kuitenkin suurensi jalkaan kohdistuvaa iskukuormitusta verrattuna normaalikengällä juoksuun.
– Syy on se, että jalka jäykistyy. Jalka joustaa alastulossa, mutta jousto hieman vähenee, kun vaimennusta lisätään jalkineeseen, kertoo tutkija Juha-Pekka Kulmala HUS liikelaboratoriosta”.
Oma huomioni on se, että mitä vaimennetumalla kengällä juoksen, niin sitä vähemmän oma jalka tekee aktiivista lihastyötä. Vaimennettu kenkä passivoi askeleen ja siitä tulee “löysä”.
Hyvä juoksukenkä on kokonaisuus, joka koostuu vaimennuksen lisäksi mm. siitä kuinka taipuisa ja kiertolöysä-tai jäykkä kenkä on, lestin leveys, istuvuus, nauhoitus, kantakupin muotoilu, kannan ja päkiän välinen korkeusero (droppi)…siis todella monesta yksityiskohdasta, joita en tässä edes kaikkia maininnut.
Ja siihen kun lisää, että kukin juoksija on hieman erilaisista rakennusaineista kyhätty yksilö, niin se tekee vaikkapa kenkäsuosituksen antamisesta hieman haastavaa.
https://yle.fi/uutiset/3-10524529
Olen itse juossut viime lenkkini Mizuno-merkkisillä kengillä. Muuten ne on todella hyvät tossut, mutta pito on aivan onneton, joten polulle niillä ei ole oikein mitään asiaa.
Viimeaikaiset lenkit olen juossut keskuspuiston hiekkapohjaisilla osuuksilla, metsässä en juuri lainkaan.