Rss Feed Facebook button

Jukka

Olen saanut elantoni pääasiassa juoksusta vuodesta 2004 alkaen. Sitä ennen tein pitkän päivätyön median ja mainonnan parissa, mm.10 vuotta Sanoma-konsernissa erilaisissa markkinoinnin ja myynnin tehtävissä.

Asuin 1980- luvun loppupuolen ulkomailla opiskellen kansainvälistä markkinointia amerikkalaisessa/kansainvälisessä yliopistossa, Schiller International Universityssä. Se oli hienoa aikaa, johon sisältyi paljon urheilua ja juhlia (lue:verkostumista..) sekä loppuaikana opiskeluakin.  Ulkomaan vuosien tuliaisina oli hyvä kielitaito (englanti) ja kyky uida kansainvälisillä vesillä. Opiskelin pääaineena kansainvälistä markkinointia ja sivuaineeksi minulle on merkitty kansantaloustiede. Pärjäsin hyvin jenkkiläisessä case study-opiskelussa, jossa teoria ja käytäntö yhdistyivät erittäin hyvin.

Miten minusta tuli seikkailujuoksija?

Osa 1.

Avasin Juoksija-lehden toimiston oven ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja ensimmäinen toteamukseni oli ”tämä on kuin kotinsa tulisi”. Olin liikkellä työasioissa, sillä olin työstämässä  erään energiajuoman mainoskampanjaa ja halusin tutustua tarkemmin Juoksija-lehteen mediana. Tunsin lehden lukijana (ja intohimoisena juoksijana) jo pitkältä ajalta, mutta nyt oli hyvä tilaisuus tutustua Juoksijan toimitukseen. Ystävyys Juoksijan kanssa on jatkunut siitä päivästä alkaen. Väliin olin lehden palkkalistoilla;  nykyään teen töitä pohjoismaiden suurimmalle juoksulehdelle vakituisena avustajana. Olen vuokralla Juoksija-lehden tiloissa ja stadikasta on siis tullut ”toinen kotini”.

Osa 2.

Elettiin vuotta 2005 ja surffailin tapani mukaan ulkomaisilla juoksusivuilla.  Eräällä sivulla oli kuva huuruisesta ukosta, joka juoksi kasvomaski naamalla ja lumikengät jalassa paikassa, joka näytti maan ulkopuoliselta planeetalta.

Kuva esitti Pohjoisnapamaratonia ja olin aivan myyty ja päätin sillä siunaamalla, että lähden Pohjoisnavalle. Näin jälkikäteen ajateltuna tuo kuva muutti elämäni suuntaa melkoisesti.  Toteutin unelmani ja matkasin pohjoisnavalle vuonna 2007 ja samalla minulla oli mahdollisuus osallistua myös historian ensimmäiseen pohjoisnavalla järjestettyyn maastopyörämaratoniin (North Pole Bike Extreme). Pyöräkisasta voi sanoa ”hauskaa oli, vaikka en muista siitä mitään”. Maastopyöräily maailman katolla oli rankkaa puuhaa etenkin, kun sitä edelsi 42 kilometrin juoksu. Olemme ensimmäiset ja 99,9999% varmuudella viimeiset henkilöt, jotka polkivat jäätyneillä varpailla lumikasojen keskellä..on se niin kreisiä hommaa.

Kun lensimme pohjoisnavalta takaisin kohti Norjan Huippuvuoria ja siitä Suomeen, niin päätin, että seikkailut saavat jatkoa. Ketsuppipurkki poksahti siis auki. Tiesin viimein, mitä teen, kun minusta tulee iso. Siihen meni n.40 vuotta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Osa 3.

Otin tavoitteeksi luoda juoksusta ammatin. Koska aavikkokisoissa ei ole starttirahoja (ne maksavat tuhottomasti..), niin minun piti laajentaa määritelmää ”juoksuammattilainen”.  Päätin aloittaa yritysluennot rahoittaakseni seikkailut. Ensimmäinen yritysluento oli jo  vuonna 2007 ja olen tehnyt niitä tasaiseen tahtiin siitä alkaen.

Seikkailut saivat jatkoa Saharassa ja Etelänapamantereella. Näistä retkistä löydät lisää tietoja ”adventures” osiosta.

Tavoite urheilla maratonia pidemmät matkat pohjoisnavalla, Saharassa ja etelänapamantereella on toteutunut. Nyt on aika ja varsinkin halu kokea jotain uutta.

Osa 4.

Päätin pari vuotta sitten, että toteutan jossain vaiheessa oman seikkailujuoksun.Haluan johtaa juoksuprojektia alusta loppuun ja Kalaharin halkijuoksu on näistä ensimmäinen laatuaan.

Tavoitteena on olla ensimmäinen ihminen, joka juoksee Kalaharin autiomaan halki. Tämän tavoitteen toteutuminen vaatii tarkan suunnitelman ja siten se on vain vietävä maaliin. Kyseessä on projekti, jossa on oltava ripaus vahvaa sitoutumista, intohimoa, härkäpäisyyttä ja paljon huumoria.

Aloitin tiimikaverieni Kirsi Montosen ja Greg Maudin kanssa Trans-Kalahari Adventure Run 1000 km:n juoksun 14.8.2010. Tavoitteena oli juosta autiomaan halki 20 päivän aikana. Meillä oli matkassa erittäin ammattitaitoinen tukitiimi, johon kuuluu kuusii (6) henkilöä ja kaksi (2) maastoajoneuvoa. He pitävät huolen siitä, että juoksijoilla oli ruokaa, vettä, majoitus – ja ennen kaikkea turvallista juosta.

Saavutimme tavoitteen 3.9.2010.

 

Osa 5…

Seuraava, ja toistaiseksi haastavin projekti on ollut Saharan halkijuoksu, joka toteutui tammi-helmikuussa 2012. Olen tiettävästi ensimmäinen henkilö, joka on juossut Saharan halki yksin. Mukana oli kolmen hengen tukitiimi Suomesta sekä paikallinen tukiryhmä.

 

Osa 6…

 

Asetin pian Saharan halkijuoksun jälkeen uuden tavoitteen, juosta Grönlannin jäätikön halki huhti-toukokuussa 2013. Matkakumppaniksi tuli Greg Maud. Treeanasimme Grönlantia varten pariinkiin otteeseen Lapissa, jossa samalla saimme testattua jäätikkövarusteita.

Itse jäätikköjuoksu päättyi jo noin viikon kuluttua aloituksesta. Tiimiimme kuulunut tanskalaismies sairastui vakavasti ja meidän oli evakuoitava hänet pois jäätiköltä.  Kaikesta huolimatta Grönlannin seikkailu oli yksi parhaista kokemuksistani.

 

Osa 7….

Uusi mato on koukussa ja seuraava tavoite siintää jo silmissä. Uskon viettäväni vähintään kuukauden jäätiköllä v.2018 ja ehkäpä aavikolla jo ennen sitä.

Juoksuprojektit eivät hoidu yksin, vaan saan niiden toteuttamiseen valtavasti muiden apua. Kiitos läheisille henkisestä tuesta. Luentojen tilaajat ja sponsorit antavat taloudellista selkänojaa. Kiitokset myös Juoksija-lehden porukalle.

CV

Nimi: Jukka Viljanen
Puoliso: Kirsi Montonen, yrittäjä (Salon Espoon Punatukka/Mankkaa)
Asuinpaikka: Saunaniemi/Brinkinmäki, Espoo
Ammatti: Seikkailujuoksija, luennoitsija, yrittäjä (Global Adventures Oy)
Työpiste:  Kustannus Oy Juoksija, Pohjois-Haaga, Helsinki

Sponsorit: Patagonia, La Sportiva, oac.fi

Seikkailu CV (ulkomaat):
North Pole Marathon (42,195 km)
North Pole Bike Extreme Marathon (maastopyörämaraton,42,195 km)
Libyan Sahara Challenge n.200 km
Antarctic Ultramarathon 100 km
Trans-Kalahari Adventure Run 1000 km (2010)

Saharan halkijuoksu 1628 km (2012)

Kotimaa (mm.):

Masokistin Unelma (100 km)

Mammuttimarssi (100 km) yhdessä Ville Tuppuran kanssa.

Arkistot