Rss Feed Facebook button

Lumikenkäilyä

Yksi suosikkiharrastuksistani on lumikenkäily.

 

Pistin lumikengät jalkaan ensi kertaa vuonna 2006, jolloin aloin harjoittelemaan Pohjoisnapaa varten. Sen jälkeen olen treenannut enemmän tai vähemmän lumikengillä juoksua tai vaeltamista.

 

Talven 2012-2013 aikana harjoittelumäärät nousivat korkeiksi; hyvästä pakkastalvesta johtuen juoksin tosi paljon meren jäällä, ihan siinä kodin lähellä Espoonlahdella. Treenasin tuolloin Grönlannin jäätikön ylitystä varten.

 

Kuluvan talven aikana en ole juuri lumikenkäillyt, mutta tänään teimme kahden kaverin kanssa nousun Luostotunturin huipulle.

 

Luoston huipulla, joka on 514 metrin korkeudessa, on sääasema ja pieni maja. Aiomme käyttää jälkimmäistä ensi vuoden helmikuussa.

 

Lumikenkäilyn tavoitteena oli tietenkin saada hieno kokemus, mutta oli se vähän työtäkin.

 

Tavoitteena on tuoda tänne ensi vuoden helmikuusa erään koulutusyhtiön kurssilaisia. Yksi päivä kurssistä on varattu liikunnallisiin altiviteetteihin ja siihen kuuluisi Luoston huipulle kapuamminen lumikengät jalassa.

 

Tänään on oli todella upea sää. Nousun aikana sää oli hieman usvainen, mutta juuri kun aloime laskeutua huipulta kohti alavampia seutuja, niin aurinko putkahti esiin. Kävelimme leppoisasti yhteensä 2,5-3h.

 

Lunta on niin maan pirusti. Lumikenkäreitilta poikettaessa jalka humahtaa helposti ihan upoksiin asti. No, se on vaan hyvää reeniä!

 

Iltapäivällä on ohjelmassa hiihtoa ja sitten alkaa mökin siivoustoimet ja kamojen pakkaaminen. Huomenna on aikainen lähtö kohti etelää ja noin 12h ajosuoritusta.

 

 

 

 

 

Aurinkoa!

Tänään on paistanut monella eri tavalla..ja suunnalta!

 

Täällä oli todella uskomattoman upea sää. Läksimme aamulla hiihtämään Luostolta kohti Pyhää, jonne saavuimme 3,5 tunnin sivakoinnin jälkeen. Hiihdimme ns.tunturireittiä, jossa ylämäet ovat hikeä nostattavan pitkiä ja alamäet viimaisen vauhdikkaita. Pahuksen hyvää treeniä ihan koko kropalle!

 

Perillä maistui pasta-annos, sillä hiihtomatkan aikana ei tullut syödyksi kuin yksi rapea Elovena-keksi ja pari hörppyä vettä.

 

Siinä pastaa sulatellessa ja kaffetta nauttiessa tuli puhelu, joka veti (kaikesta huippu-positiivisuudestaan huolimatta) meikäläisen (kerrankin)hiljaiseksi. Puhelu tuli ulkomailta ja liittyi tulevaan aavikkojuoksuun. Voi veljet ja siskot, jos tuo skenario toteutuu….

 

Tässä iltasella kävimme vielä moikkaamassa Artturi Krögeriä, joka tuottaa mm.Pyhällä ja Luostolla mielenkiintoisia seikkailuja. On jääkiipeilyä, fatbikella ajoa, lumikenkäilyä, moottorikelkkasafaria jne.

 

Jos olette näillä seuduilla, niin käykää ihmeessä moikkaamassa Bliss Adventuresin porukkaa.http://www.blissadventure.fi/

 

Lauantaina sukset vaihtuvat lumikenkiin. Lähdemme jo aamutuimaan kohti Luoston huippua parin täällä asustavan kaverin kanssa. Toinen heistä lähtee mukaani seuraavalle jäätikköseikkailulle. Siitä lisää myöhemmin.

 

 

 

Tuottoisa reissu

En tiedä pitäisikö muuttaa tänne pohjoiseen, sillä (liekö) maiseman vaihdos, raitis ilma (hiihto?) saanut aikaan sen, että päähän juolahtaa ihan uusia ideoita mm.koulutuksen saralle.

 

Tänään on suihkittu laduilla ja illalla on vielä toisen lenkin vuoro. Muutama kaveri on täällä tunturissa hommissa ja aiomme käydä heidän kanssaan vielä iltajuoksulenkillä.

 

Et silleen…

 

 

 

 

Fiksua puhetta

Hyvä, että Hesari julkaisi oheisen artikkelin juuri nyt, kevään kynnyksellä.

 

Oheisen artikkelin otsikko ”jopa puolet treenaa liian lujaa” on mielestäni ihan must-lukemista.

 

Tapaan valmennustyössäni työlleen omistautuneita ihmisiä. He ovat tottuneet asettamaan itselleen kovia tavoitteita…ja se näkyy myös harrastuksissa.

 

Ei malteta edetä rauhallisesti, vaan otetaan siitä tunnin (ja jopa kahden) tunnin lenkistä kaikki irti. Aikaa kun on vähän…

 

Tässä viikko sitten sanoin eräälle yritysjohtajalle, että ”otas noista viikonloppujuoksuistasi kilsoja pois ja pistät sitten aina välillä kävelyksi”. Sykkeet kun nousevat turhan korkealle…

 

Olen myös Pohto-nimisen koulutusyrityksen ”wellbeing” -kurssilla yhtenä kouluttajana. Tapasin kurssilaiset syksyllä avausseminaarin yhteydessä. Tuossa tilaisuudessa ammattivalmentaja, fysioterapeutti Riku Aalto puhui (vähintään) juuri noin fiksusti, kuin HS:n haastattelema valmentajakin.

http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005136869.html

 

Pidin hiihdosta tänään vapaata. Juoksin Kirsin kanssa aamulenkin ja sen jälkeen kävimme yhden täällä työskentelevän kaverin kanssa lounaalla Pyhätunturin huipulla. Se on muuten kokeilemisen arvoinen paikka jo ihan näköalojen, mutta myös maittavan ruoan puolesta.

 

Huomenna taas laduille….

Rahaa pankkiin

YK:n raportin mukaan norjalaiset ovat maailman kansoista onnellisimpia.

 

Siellä dopingista kärähtänyt hiihtäjä saa kansalta anteeksi, kun meillä joutuu ikuiseen jalkapuuhun. On siinä pikkunen ero…

 

No, hyvin suomalaisetkin tuossa tutkimuksessa pärjäsivät, kuten kaikki muutkin pohjoismaat.

 

Norskit ovat kovia retkeilijöitä ja rakastavat hiihtoa. Siinä on yksi onnellisuuden avain tietää  Ylen juttu, jonka oheistan blogini loppuun.

 

Ja kyllähän se pitää paikkansa. Täällä tunturissa jokainen hiihtäjä moikkaa vastaantulijaa. Ja taukotuvilla juttu lentää aivan kun oltaisi tunnettu jo pidempään.

 

Täällä on siis hyvä meininki ja onnellisuus sen kun kasvaa. Porukka säteilee kilpaa auringon kanssa.

 

Pari seuraavaa päivää lienevät sään suhteen hieman pilvisempiä, mutta loppuviikosta saattaa taas kirkastua.

 

Aion käydä tehdä tuplatreenin. Hiihdimme aamulla kolmisen tuntia ja illalla on juoksulenkin vuoro.

http://yle.fi/uutiset/3-9519853

 

Lykkimistä

Hiihelty taas on, tänään Luosto-tunturin ympäri. Retkeen kuului olennaisena osana makkaran paistaminen siihen soveltuvassa takkatuvassa. Polttopuut olivat vähän kosteita, mutta onneksi minulla oli puukko mukana…

 

Kelit jatkuu komeina, ei pilven hattaraakaan.

 

Kahden päivän hiihtoniiloilun saldona on mm.hieman arat lonkan koukistajat. No, sillä ne lähtee millä ne on tullutkin:-)

 

 

Terveiset ladulta

Oli kuulkaa viimeisen päälle hiihtokeli eli terveiset vaan täältä Luostolta.

Saavuimme puolen päivän jälkeen. Ensiksi piti tankata, se hoitui tutun porotilan antimilla.

 

Energiaa siis riitti hiihtoladuille. Sivakoimme iltapäivällä sellaisen 20 kilsaa upouusilla suksillamme. Aluksi sen hiitämisen kanssa oli hakemista, mutta kun aloin kunnolla keskittymään suksen liuttamiseen, niin sen mukana kaikki muukin tekeminen asettui uomiinsa.

Sää ei voisi olla parempi. aurinko paistoi ihan täydeltä terältä.

 

viikon aikana pääpaino on hiihtämisessä, mutta eiköhän tässä tule pari lenkkiäkin juostua.

Kohti pohjoista

Huomenna alkaa (jonkin sortin..) loma. Se vietetään Pyhä-Luoston maisemissa hiihdellen, mutta kyllä mukaan pakataan myös juoksu-ja lumikengät.

 

Jälkimmäiselle löytyy ihan varmasti käyttöä, sillä perillä odottaa ainakin metri lunta. Näin minulle tänään kerrottiin…

 

Ja GoExpo alkoi tänään. Kävin katsomassa Messukeskuksessa perjantain tunnelmia. Aika vähän siellä oli porukkaa, mutta lauantaina on jo varmaan kova ryysis.

 

Lehtifirmamme myy messuilla Juoksijaa, Hiihtoa, Pyöräily+Tritahlonia sekä uutta Kunto&Terveys-lehteä. Ständillämme on muitakin hyviä tarjouksia mm.One Wayn urheilulaseja tosi edulliseen hintaan.

 

Hyvää viikonloppua!

Koulutus

Aloitin yritysluennot vuonna 2007, pian Pohjoisnavan seikkailun jälkeen. Monet yritykset olivat kiinostuneita kuulemaan tarinaa hepusta, joka vaan yhtenä päivänä päätti lähteä navalle …ja siitähän ne seikkailut vasta alkoivatkin.

 

Olin inoissani. Parhaina vuosina vedin ainakin 40 luentoa. Vierailin seminaareissa, yritysten johtoryhmien kokouksisssa ja ties missä.

 

Kirjoitin ns.motivaatiokirjankin yhdessä toimittaja Arno Seiron kanssa. Mutta jossain vaiheessa luennointi alkoi tökkimään. Ei huvittanut enää mennä yleisön eteen lätisemään. En kokenut sitä merkitykselliseksi..ja se oli hyvä syy pitää breikki.

 

Heräsi kiinnostus olla mukana pidemmissä koulutusjaksoissa, jossa näen ”kätteni jäljet”. Lähdin koulutusyhtiö Pohton kanssa kehittämään muutamaa seminaarimatkaa, jotka teimme Saharassa ja Grönlanissa. Toivottavasti nämä kurssit vielä jossain vaiheessa jatkuvat. Olen tänä (ja näemmä ensi vuonnakin..) saman koulutusfirman Wellbeing-kurssilla yhtenä luennoitsijana. Ja siitä hyvin kiitollinen.

 

En usko että tässä oli vielä kaikki. Olen erään todella uniikin taustan omaavan henkilön kanssa kehittänyt koulutussisältöä, joka näkee päivän valon vielä tämän vuoden puolella.Näin uskon.

 

Kyse on siis merkityksestä. En voi mennä yleisön eteen, jos en ole ihan täysillä mukana. Olen luvannut itsellen, että olen mukana vain sellaisissa hankkeissa, joiden takana seison 100%:sti. Teen töitä vain ihmisten kanssa, joita arvostan. Tällaiset tiukat prinsiipit voivat tulla kalliiksi, mutta se on sen arvoista.

 

Ja niin, neljä vuotta sitten alkoi polkujuoksijoiden koulutus. Olin jo aikeissa lopettaa tämän projektin viime vuonna, mutta onneksi jatkoin.

 

Meillä oli tänään yhteistreenit Espoon keskuspuistossa. Tuntui taas todella mageelta olla mukana niin hienossa porukassa jakamassa tietoa, jota minulle on kertynyt näiden vuosien aikana.

 

 

Sporttirotat

Grillikausi lähestyy, mutta olen jo nyt tulisilla hiilillä. Kävin tänään tapaamassa erään median edustajaa ja puhuimme siitä, että aavikkojuoksun julkistus voisi olla jo toukokuussa. Tämän vuoden toukokuussa:-)

 

Tässä on tapahtunut -ja tapahtuu-niin paljon, että jo valmisteluista voisi kirjoittaa niin paksun teoksen, ettei sitä itse Paavo Väyrynenkään lukisi viikonlopun aikana läpi (Väyrysen mukaan hän lainasi Keminmaan kirjastosta kaikki Dostojevskin kirjat ja luki ne kolmessa vuorokaudessa läpi.Lähde:Wikipedia).

 

Pääkaupunkiseudulla on, ainakin lehtitietojen mukaan, tuhottoman paljon rottia. Siis cityrottia.

Cityrottien lisäksi on olemassa sporttirottia ja sohvaperunarottia. Ainakin tutkimuslaitoksissa. Oheisen(-kin) tutkimuksen mukaan kestävyysliikunta suojaa aivoja ikääntymisen vaikutuksilta.

http://yle.fi/uutiset/3-9507459

 

Juoksen tänään Espoon keskuspuistossa. Siinä harjoittelun lomassa valmistelen huomista juoksukoulua, jonka toteutan samoissa maisemissa.

 

Pitäkää suojaus ylhäällä!

Viimeisimmät artikkelit

Arkistot