Rss Feed Facebook button

Viestit jäätiköltä

Toipuminen reissusta edistyy aika hyvin. Olen öisin edelleen jäätiköllä. Mistään painajaisista ei ole kyse, vaan siitä, ettei mies lähde jäätiköltä eikä jäätikkö miehestä.

 

Koko seikkailuhan oli todella positiivinen, vaikka joutuihan siellä ratkomaan aina pulmatilanteita.

 

Yksi sellainen oli koiranruoan loppuminen. Meillähän oli mukana 27 (mahtavaa) rekikoiraa, joiden muonan kulutus oli kilon luokkaa per hurtta per päivä.

 

Onneksi eräs ryhmä poistui jäätiköltä Dye 2:n liepeillä ja saimme helikopterilla tuotua lisäsafkaa ihmisen parhaille ystäville.

 

Koirat syövät kuivamuonaa, johon sekoitetaan vettä. Sen veden sulattamiseen lumesta menee suurin osa inuiittien vapaa-ajasta. Keittimet pöhisevät jatkuvalla syötöllä.

 

Ja voi sitä meteliä, kun ruoka-aika lähestyy. Sitä ei voi sanoin kuvata.

 

Ja voi sitä mekkalaa, jota koirat pitävät pitkin yötä. Yleensä ne ulvoivat kaksi kertaa yön aikana. Ja siihen konserttiin osallistuvat kaikki karvaturrit. Ja kevät pistää niidet hormoonit hyrräämään, mutta ei siitä sen enempää. What happens in Greenland stays in Greenland.

 

Moderni aika on tullut jäätiköllekin. Meillä oli erilaisia vempaimia vaikka muille jakaa.

 

Puhelut hoidettiin Iridium-satelliittipuhelimen avulla. Olimme ladanneet puhelimeen reilusti puheaikaa, sillä koskaan ei tiedä, millaiseen liriin noilla matkoilla joutuu. Se on kurjaa, jos puheaika loppuu kesken kaiken….

 

Inreach-satelliittipuhelimella voi lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä. Tehtävää helpottaa, mikäli siihen on paritettu matkapuhelin, sillä sen avulla on helppo kirjoittaa ne viestit., jotka Inreach tuppaa maailmalle.

Itse Inreachillä ko.tehtävään kuluu tuhottomasti aikaa ja tupakkaa.

 

Minulla oli matkapuhelimena Toughbookin uusi jämerä puhelin FZ-T1. Se toimi aivan uskomattoman hyvin. Mukanani ollut eräs toinen matkapuhelin hyytyi useamman kerran pakkasessa, mutta Toughbook ei kertaakaan.

https://business.panasonic.fi/tietokoneratkaisut/fz-t1

 

Sen lisäksi mukana oli erinäinen määrä virtapankkeja, joita ladattiin aurinkoenergian voimalla. Mukana oli Bruntonin Solar 62-paneeli, joka on hieman liian iso ja kankea teltassa käytettäväksi, mutta ulkosalle levitettynä se lataa pelit ja vehkeet alta aikayksikön.

 

Aion käyttää sitä jatkossa kotiolosuhteissa ja ladata sillä kaiken mahdollisen ladattavan.

 

Sen lisäksi matkassa oli erinäinen määrä piuhoja, sillä joihinkin laitteisiin käy tietynlainen piuha ja toisiin toisenlainen.

 

Seikkailu oli tältäkin osin hyvä opintomatka. Nyt tietää mikä toimii ja mitä pitää kehittää suunniteltaessa seuraavaa ja sitä seuraavaa seikkailua. Siperiakin nimittäin saattaa kutsua….

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives