Rss Feed Facebook button

Mietteitä, osa 2

Tässäpä mietteitä, josta kiitos blogin lukija Samulille.

 

Yksi Runing for the Arctic-juoksun päämotiiveja oli nostaa esille Arktisen Neuvoston pääteemoja. Olen toiminut Ulkoministeriön kanssa yhteistyössä Suomen AN puheenjohtajuuskauden aikana.

 

Haluan jo tässä kohtaa huomauttaa, että tein tätä työtä ilman korvausta.

 

Arktinen Neuvosto haluaa nostaa esille mm.alkuperäiskansojen perinnetietoutta. Tästä(-kin) syystä halusin ottaa retkikuntaan paikallista osaamista eli inuiitteja, jotka tuntevat jäätikön olosuhteet  kaikista parhaiten. Ei tarvinnut pettyä tässäkään suhteessa.

 

Vielä tätäkin tärkeämpänä motiivina oli nostaa parrasvaloon Arktisella alueella tapahtuva ilmastonmuutos ja sen seuraukset mm.alueen asukkaille.

 

Tapasin matkallani lukuisia paikallisia metsästäjiä ja kalastajia, joiden elinolosuhteet ovat muuttuneet merkittävästi kohtuu lyhyen ajan sisällä.

 

He kertovat, että talvikausi on lyhentynyt noin kuukaudella. Se tarkoittaa sitä, ettei vetokoiriakaan tarvita siinä määrin kuin aikaisemmin.

 

Isortoq, jossa vierailin aiemmin vuonna 2013 oli muuttunut kohtuu aktiivisesta kylästä lähes aavekyläksi kuudessa vuodessa. Tuolloin siellä asui lähes tuplat enemmän ihmisiä kuin nyt.

 

Lapsia on koulussa tällä hetkellä 8, vuonna 2013 heitä opiskeli 20.

 

Maaseutu autioituu siis sielläkin. Yksi merkittävä syy on ilmaston muuttuminen. Ei ole varaa pitää koiria, kun talvimetsästyskausi lyhenee eikä asiakkaita riitä valjakkoajelutettaviksi.

 

Viime talvi oli alueella leuto ja sateinen.  Se vaikutti turismiin Tasiilaqissa ja Kulusukissa.(turismiin tai oikeastaan sen puutteeseen vaikuttaa merkittävällä tavalla se, etteivät paikalliset osaa puhua-muutamaa poikkeusta lukuunottamatta-englantia).

 

Juttelin kahden tanskalaisen säätieteilijän kanssa ja he sanoivat Itä-Grönlannin jäätiköllä sijaitsevien mittauslaitteiden kertovan sen, että sään ääri-ilmiöt ovat lisääntymään päin.

 

Jäätikön huipun läheisyydessä olevan DYE 2:n (hylätty sääasema) vieressä toimii lentokenttä, jossa amerikkalaiset lentäjät tekevät erilaisia harjoituksia.

 

Lentokentästä pitää huolta amerikkalaispariskunta, joiden kanssa kävin pitkän ja mielenkiintoisen keskustelun.

 

He totesivat kuin yhdestä suusta, että heidän 14-vuotisella kaudella tuulet ovat voimistuneet jäätikön alueella.

 

Sama viesti toistui kaikissa käymissäni keskusteluissa. Arktinen ilmasto on muutoksen kourissa.

 

Eräs matkani huippuhetkistä oli se, kun sain puhelun jäätikölle Rovaniemen Arctic Summit-tapahtumasta. Satelliittipuhelun aikana kokoussalissa oli n.400 kuulijaa.

 

Kerroin heille aika lailla näitä samoja asioita, joista teille nyt kirjoitan. Halusin myös painottaa, että päättäjillä on suuri vastuu ja valta, joten käyttäkää sitä!

 

Mitä ilmaston muuttumiseen tulee, niin olen melko varma, että olemme nähneet siiitä vasta jäävuoren huipun.

 

Aion pitää edellä mainittuja teemoja esillä myös jatkossa. Lisään siihen vielä ”kestävän kehityksen”, josta puhun mieluusti.

 

Seuraava seikkailu tapahtuu Lähi-Idässä. Tavoitteena on juosta maailman suurimman yhtenäisen hiekkaerämaan halki joulukuun 2020-tammikuun 2021 välisenä aikana.https://en.wikipedia.org/wiki/Rub%27_al_Khali

 

Nostan juoksun yhteydessä esille ympäristönäkökulmia ja jo edellä mainittua ”kestävää kehitystä”.Juoksu päättyy Suomen paviljonkiin Dubain maailmannäyttelyssä.

 

Pidän nyt noin (ainakin) kahden viikon treenipaussin. Keho tarvitsee nyt runsaasti lepoa.

 

 

 

 

 

3 vastausta artikkeliin Mietteitä, osa 2

 • Samuli sanoo:

  Samaa mieltä Vesan kanssa! Kiitos rapsasta.

 • Jukka Viljanen sanoo:

  Hei Vesa. Kiitos palautteesta ja kannustavista sanoista myös matkan aikana.

  Hyvää kesää!

  Jukka

 • Vesa Kukkamaa, Espoo sanoo:

  Kiitos valaisevista tiedoista. Hienoa että sinun juoksuihin liittyy vahva ympäristönäkökulma. Kaikki toimet maapallon suojelemiseksi tarvitaan, että päättäjät ja ihmiset laajasti tiedostavat vastuunsa ja ryhtyvät toimimaan.
  ” Pieni vesipisara voi rikkoa kallion. ”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot