Rss Feed Facebook button

Kenkien kehitys

Seikkailujuoksija-kirjassa toimittaja Juha Hietanen esitti arvion, jonka mukaan juoksisin jo kolmatta kertaa maapallon ympäri. Ja siitäkin on jo kohta kuusi vuotta…

 

Näiden kilometrien aikana olen kokeillut yhtä sun toista juoksukenkää. Osaa on testattu ammattimielessä Juoksija-lehteen, osaa taas aavikko-ja jäätikköolosuhteisiin.

 

Tein ensimmäiset testit Juoksijaan n. 15 vuotta sitten. Mikä on kengissä muuttunut vai onko mikään?

 

Erilaisia muoti-ilmiöitä on tullut ja pääosin ne ovat myös menneet. Ihan oman Juoksija-lehtiuran alkuvaiheessa juoksukengän valmistajat tarjosivat juoksukansalle useita tuettuja ”ylipronaatiokenkiä”.

 

Osa kengistä oli ihan hirveitä kalikoita. Kirjoitin erääseen testiarvioon, että näillä käy kyllä naulojen hakkaaminen, mutta ei juokseminen. En nyt muista julkaistiinko sitä juttua koskaan…

 

Maastokenkätestin yhteydessä mainitsin jalkineen parhaaksi ominaisuudeksi värin. Arvelin, että ko.kenkää käyttäessä ei tule metsästysaikaan ammutuksi, sillä punainen väri toimii hyvänä varoitusvärinä. Aika rankka arvio.

 

Juoksija-lehti julkaisi tuohon aikaan erään etelä-afrikkalaisen toimittajan (nimi ei muistu mieleen) jutun, jossa hän kritisoi ylipronaatiotuettuja kenkiä ja niiden aiheuttamia haittoja juoksijalle.

 

Eikä mennyt pitkää aikaa, kun Nike lanseerasi ensimmäisen ”free-ajattelumaailmaan” suunnatun kengän ja siitä alkoi eräänlainen vapautusliike, jonka yksi ilmenemismuoto oli ja on barefoot-kenkä.

Ja sitten tuli Hoka, joka on taas mahdollisimman kaukana paljasjalkajuoksukengästä kuin olla ja osaa. Adidaksen Boost-kengät ovat taas vaahtokarkkimaisia samoin kuin moni New Balancen kengistä.

 

Maastojuoksukenkien osalta mallisto Suomessa on petraantunut merkittävästi. Maailmalla, etenkin jenkeissä, eri tyyppisiä maastolenkkareita on ollut tarjolla jo iät ja ajat, mutta nyt meilläkin on mahdollisuus hankkia niitä..joko kaupasta tai netistä.

 

Silloin kun itse juoksin Salomonin väreissä, niin maastokengät olivat todella kolhoja. Nyt ko.merkillä on todella laaja valikoima kenkiä eri makuun.

 

Sama pätee myös La Sportivaan. Tälläkin hetkellä sieltä löytyy vaativiin vuoristo-olosuhteeisiin vaikkapa Ultra Raptor ja kepeään maastomenoon Helios… tai näiden välimuoto Akasha, joilla olen viimeiset lenkkini painellut.

 

Kenkävalmistaja Brooks on ilmoittanut, että se aloittaa personoitujen kenkien valmistuksen vuonna 2019. Jos aihe kiinnostaa, niin lukekaapa tuolta lisää.

https://www.runnersworld.com/gear/a20887483/brooks-personalized-running/

 

Sunnuntain juoksu kulkee pääosin samoja polkuja kuin lauantain lenkki. Ensimmäinen 50% ajasta kuluu polulla, ja loppuosa lenkistä hiekkatiellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot