Rss Feed Facebook button

Kurinalaisuus

Yksi pyydetyimmistä luentoaiheistani on “suunnitelmallisuus ja kurinalaisuus”. Käyn tänään läpi tätä jälkimmäistä..

Yritysten liiketoimintaan erikoistuneen tutkijan ja kirjailijan Jim Collinsin tutkimukset osoittavat, että menestyvät yritysjohtajat ja yrityksen toimivat erittäin kurinalaisesti.

Collinsin mukaan “tinkimätön kurinalaisuus ei ole samaa kuin kova komento. kaiken mittaaminen tai byrokraattisten sääntöjen sokea noudattaminen. Aito kurinalaisuus vaatii henkistä riippumattomuutta ja kykyä pysyä johdonmukaisena antautumatta lauman vietäväksi tai sosiaalisille paineille

Mielestäni kotimaan politiiikan johdossa ei ole (valitettavasti)yhtään kurinalaisesti toimivaa johtajaa. Ja katsokaa missä tilanteessa kansakuntana juuri nyt olemme ja ennen kaikkea, mihin olemme menossa. Tätä kannanottoa ei löydy kirjastani, mutta ns.kädettömyys on  toiminut yhtenä inspiraation lähteenä tätä lukua kirjoittaessa.

Kurinalaisuuteen kuuluu täsmällisten suoritusnormien saavuttaminen säännönmukaisesti ja pitkällä aikajänteellä (Jim Collins, tietoisesti paras).

Kurinalaisuus tuo tekemiseen jämäkkyyttä.Kerron kirjassani (muutamaan kertaan)norjalaisesta tutkimusmatkailija Amundsenista. Hän loi maineensa toimimalla ehkäpä kurinalaisemmin kuin kukaan muu tutkimusmatkailija. Lisään tähän vielä sen verran, että nykypäivän ns “tutkimusmatkailijat” ovat yleensä seikkailijoita, jotka haluavat mielummin kutsua itseään tutkimusmatkailijaksi, koska se kuullostaa paremmalta. Entisaikojen tutkimusmatkailijat olivat tiedemiehiä ja heidän retkikunnillaan oli tieteellisiä tutkimustavoitteita.  Piste.

Amundsen on tullut monille tunnetuksi syystä, että hänen retkikuntansa hiihti ensimmäisenä etelänavalle.

Miten se oli mahdollista?

Amundsenin miehistö hiihti kohti etelänapaa kurinlaisesti maksimissaan 30 kilometriä/päivä (joka on niissä olosuhteissa paljon). Asialleen vihkiytynyt ja pedantti Amundsen ei sallinut miestensä hiihtää pidempiä päivämatkoja, vaikka olosuhteet olisivat antaneet myötä. He varoivat menemästä lähelle uupumusta.Tästä(-kin) syystä kaikki miehistön jäsenet palasivat kotiin terveinä (ja tekivät historiaa).

Toisaalla brittiläisen retkikunnan johtaja Scott miehistöinen teki asiat päin vastoin. Lopputulos, kukaan ei selvinnyt.

Ne ihmiset onnistuvat, jotka pitävät johdonmukaisesti kiinni tavoitteistaan. Lisää aiheesta kirjassa “Asennetta Peliin”.

Olen ollut jo pikkupojasta alkaen kiinnostunut historiasta ja etenkin kuuluisien retkikuntien värikkäistä vaiheista. Olen oppinut alan mestareilta, kuten Amundsen, valtavan paljon omia retkuntiani varten.

Noudatamme näitä oppeja kurinalaisesti. En juokse itseäni näännyksiin, vaan 50 kilometriä päivässä. Joskus hieman enemmän, mutta vain hieman. 

Myös kaikki muu retkikunnan toiminta, suunnittelusta toteutukseen tehdään kurinalaisesti.

Se tuo tekemiseen jämäkkyyttä.

Juoksin aamulla noin 20 kilsan lenkin. Jouduin nipistämään alkuperäisestä suunnitelmasta juosta 25 kilsaa, koska tilaamani huoltomies soitti kesken lenkin ja ilmoitti tulevansa suunniteltua aiemmin.

No huomenna sitten se 25 km, jollei mitään yllättävää tapahdu:-)

Hyvää viikonloppua!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives