Rss Feed Facebook button

Jukka Viljanen

Kepein askelin

En ollut juossut La Sportivan  ”Helios” -maastojuoksukengällä sitten loppusyksyn.

 

Tänään siis juoksin ja ai että sillä oli kiva mennä. Se on niin kepeä ja helposti juostava kenkä, että juoksuvauhti nousee jopa turhan korkeaksi.

 

Vaikka siinä ei ole nastoja, niin pito liukkaalla alustalla on mainio.

Ei mulla nyt muuta.

 

Rajapyykki lähestyy

2500.blogikirjoitus näkee ns. päivän valon ihan lähipäivinä.

 

Ja parin kuukauden kuluttua tulee kahdeksan (!!!) vuotta siitä, kun näpyttelin se ihan ensimmäisen bloggauksen (tällä samalla) tietokoneella.

 

Ja paljon on kuulkaa tapahtunut. Reissut ovat vieneet miestä Kalahariin, useaan kertaan Saharaan, Nepaliin, Grönlantiin, muualle Afrikkaan ja myös paikkoihin, joita en vielä paljasta.

 

Ja mielenkiintoinen tarina jatkuu, Mikäli tämän päivän palaverin suunnitelmat toteutuvat, niin pääsen käymään seuraavina vuosina mestoissa, joita en edes osaa oikein sanoin kuvailla.

 

Jotta saa kokea jotain uutta, niin usein se tarkoittaa sitä, että jostain vanhasta on pakko päästää irti.

 

Trenit jatkuvat tänään 1,5h maastolenkillä.

 

 

 

 

Pyramidi

Kaikki varmaan muistavat Maslown tarvehierarkia-pyramidin, jossa on viisi eri tasoa. Ne ovat:

  1. Fysiologiset tarpeet (hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, kuten ruoka, juoma, hengitysilma)
  2. turvallisuuden tarpeet (suojautuminen erilaisilta vaaroilta)
  3. yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet (ystävyys, rakkaus, ryhmään kuuluminen)
  4. arvonannon tarpeet (itsearvostus, kunnioituksen saaminen muilta).
  5. itsensä toteuttamisen tarpeet (omien kykyjen saaminen täyteen käyttöön esimerkiksi työssä tai vanhemmuudessa). Lähde: Wikipedia.

 

Luin joltain sivustolta jutun, jossa kerrottiin toisenlaisesta pyramidista, ”Achievement (saavutus, suoritus) Pyramid”. Se on nelitasoinen.

 

Pyramidin alimmalla tasolla on ns.mukavuusalue, comfort zone. Viimeisten vuosikymmenten aikana teknologinen kehitys on lisännyt elämän helppoutta siihen tahtiin, että sieltä helpotuksen alueelta (enkä puhu nyt vessasta) on vaikea lähteä pois.

 

Toisessa ääripäässä, pyramidin korkeimmalla tasolla ovat huippusuorittajat (peak performance zone), jotka puolestaan kokevat elämän ns. epämukavuusalueella… mukavaksi. He venyttävät jatkuvasti rajojaan eli rajoitin on ihan jatkuvasti pois päältä.

 

Mutta palataan vielä pyramidin alatasoille.

Toisella suorituspyramidin tasolla on immeinen, joka aina silloin tällöin kokeilee, miltä epämukavalla alueella eläminen tuntuu. Ja palaa pian takaisin mukavan elämän pariin. Yllä mainittu Maslow kirjoitti, että ihminen joka ei ota potentiaaliaan käyttöön ei ole onnellinen.

 

Kolmannella suositustasolla, siinä edellä mainitun ”huippusuorittajan” alapuolella on henkilö, joka ottaa usein riskejä,mutta ei tosin ihan yhtä usein.

 

Mihinköhän kategoriaan itse kuulut?

 

Luin tänään uusimmasta Hiihto-lehdestä mielelenkiintoisen artikkelin Marit Björgenin harjoittelusta.

 

”Riittävä kevyellä teholla tehtävä harjoittelu on edelleen kestävyyden rakentamisen perusta. Björgenin harjoittelusta jopa 90% tapahtuu tällä kevyellä tehoalueella”.

 

Perstuntuma on se, että hiton moni kuntoilija harjoittelee väärin, suoraan sanoen ihan päin helvettiä. Liian kovilla tehoilla.

 

Maanantaina teen kevyttä lenkkeilyä pariinkin otteeseen.

 

 

 

 

 

 

 

Hippi

Ostin reilu kymmenen vuotta sitten kirjan, jonka nimi oli ”Let my people go surfing”. Kirjan takana oli Yvon Chouinard, vaatemerkki Patagonian luoja ja omistaja.

 

Luin tietenkin kirjan otsikon ”let my people go running” eli se kolahti minulle heti. Ja kun olen aina ollut kiinnostunut originelleista ihmisistä, juuri siis sellaisista kuin Yvon C, niin ostin kirjan ja luin sen. Pariinkiin otteeseen.

 

Ohessa on YC:n haastattelu. Niitä löytyy googlaamalla paljon lisää ja Youtube on täynnä hänen puheita ja haastatteluja.

 

Käytän paljon Patagonian vaatteita. Vanhimmat ovat yli kymmenen vuoden takaa ja ne ovat edelleen lempikledjujani. Oheisen jutun otsikko kertoo miksi diggaan Patskun tuotteista. Ne ovat kestäviä. Olen kirjoittanut tähän blogiin moneen kertaan inhostani kertakäyttökulttuuria vastaan ja myös nostanut esille tuotteita, joiden laatu on priimaa.

 

Teen sen uudelleen, eli tässä lista tuotemerkeistä, joiden olen havainnut kestävän ns. isältä pojalle. Ilmiantakaa omia suosikkejanne, nämä ovat minun:

 

Tietokone: Panasonic Toughbook

Vaatetus: Patagonia, Millet, Bridgedale, Camelbak, La Sportiva,

Auto: Toyota Land Cruiser

Pesukoneet: Miele

Kello: Traser

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hippi-ja-miljardoori-haluaa-luoda-tuotteita–jotka-kestavat-ikuisesti/krmW2mMF

Uusi treenikausi

Se on sitten avattu, nimittäin uusi harjoituskausi.

 

Ehkäpä suurimman mokan mitä tässä kohtaa voi tehdä on aloittaa liian kovilla panoksilla. Puhun tästä myös valmennettavilleni ja noudatan sitä tietysti myös itse.

 

Juoksin lauantaina 1h30 minsaa jäisillä poluilla. Vauhti oli hiljainen. Yritin nauttia myös hienoista maisemista niin paljon kuin kuoppainen ja muhkurainen juoksualusta antoi myötä.

 

Pihalla on ollut viime syksystä asti kasa pöllejä, jotka ovat talvipakkasessa jäätyneet juuri sopivan rapeiksi, joten näytin niille kirveen terää reilun tunnin ajan. halkojen hakkuu on juoksun jälkeen toiseksi parasta treeniä. Hiihto on muuten noussut jo kolmostilalle….

 

Tänään jatketaan samalla tahdilla. Aamulenkki, jonka jälkeen on taas puiden hakkausta. Ja illalla vielä noin tunnin kävelylenkki kaverin kanssa.

 

 

Sponsoreita….

…onko heitä?

 

Olen jutellut menneen vuosikymmenen aikana usean kotimaisen seikkailijan kanssa.

 

Sellaisten, jotka ovat jo vakiinnuttaneet asemansa ja sellaisten, jotka haluavat siihen asemaan.

 

Mikäli seikkailullinen henkilö haluaa päästä tavoitteeseen, niin hänellä on oltava vahva kassa tai ulkopuolisia rahoittajia.

 

Useimmat tarvitsevat tukijoita, yhteistyökumppaneita eli siis sponsoreita. Mutta kuinka moni sponsori tarvitsee seikkailijaa?

 

Asetelma tulisikin kääntää päälaelleen. Miksi ihmeessä joku lähtisi sponssaamaan minua, mitä hän/he siitä hyötyisivät, mitä hyötyjä minä voin heille tarjota ja niin edelleen? Näiden asioiden miettiminen vaatii monelta suurta asennemuutosta.

 

Tällä hetkellä minulla on tasan yksi yhteistyökumppani seuraavalle seikkailulle.

 

Etsin vielä muutamaa kumppania, joille en voi esimerkiksi tarjota näkyvyyttä (mahdollisessa) dokumentissa, sillä se olisi toteutuessaan epäkaupallinen projekti.

 

On siis keksittävä heille muita konkreettisia hyötyjä, joilla he voisivat saada rahoilleen katetta. Miten se tapahtuu?

 

Esimerkiksi puhumalla ihmisten kanssa, joilla on näkemystä ja kokemusta onnistuneista seikkailuprojekteista…ja juttelemalla avoimesti päättävissä asemissa olevien ihmisten kanssa siitä, miten yrityksiä voi palvella. Ei tää mitään rakettitiedettä ole.

 

Uusi (pitkä) treenijakso alkaa tänään. Otan alun iisisti. Maksimissaan 1,5 h kevyttä lenkkiä maastossa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50v

Hieno viikko sai mageen äätöksen. Olin aamupäivän palaveeraamassa Degermanin Patan kanssa, joka täytti eilen 50 vee. Kiva, että mies pääsi aikapoikien kirjoihin.

 

Toivottavasti saamme yhteisen projektin viimein maaliin. Ei sitä ole yritetty kuin vasta 11 vuotta….

 

Tänään on raskaasta viikosta palauttava kevyt iltalenkki.

Huomenna alkaa uusi koko kevään jatkuva treenikausi, joka alkaa kahden tunnin metsälenkillä.

 

 

 

 

 

Kässäri

On olemassa hienon hieno mahdollisuus, että seuraavasta seikkailusta tehtäisiin dokumentti.

 

Olin tänään erään tuotantoyhtiön edustajien luona. Jumppasimme kolmeen pekkaan dokkarin käsikirjoitusta tulevaa presentaatiota varten. Yksi pekoista oli nainen, mutta hänet tuntien, niin ei ole nimestä moksiskaan.

 

Mikäli idea menee läpi, niin seuraavasta vuodesta tulee entistäkin mielenkiintoisempi. Ja sitähän tässä haetaankin….

 

Lehtifirmassamme sattuu ja tapahtuu.

 

Toimitusjohtajamme Harri Hänninen jättää yrityksemme kevään aikana. Olen tehnyt Harrin kanssa töitä jo vuodesta 2004. Mies on ollut työkaveri parhaasta päästä..ellei jopa paras.

 

Uusi kippari on jo löytynyt ja hän aloittaa firman peräsimessä melko pian. Ja hyvän miehen saimmekin…

 

 

 

Juoksija?

Olen puhunut koko kuluneen viikon juoksemisesta niin  valmennettaville, asiakkaille ja (tietenkin toimituksessa), mutta omat juoksuaskeleet ovat jääneet todella vähiin.

 

No, olin tänään kuuntelemassa erittäin mielenkiintoista ravintoluentoa Pohjola Sairaalan tiloissa.

 

Tilaisuus liittyi juoksukoulumme ohjelmaan.

 

Luennon piti fysiatri Veli-ekka Valkonen. Hän on siis ravintoasioihin perehtynyt lääkäri, joka on tehnyt yhteistyötä mm.suomalaisten huippu-urheilijoiden kanssa.

 

Sain itse hyvän muistutuksen mm. tiettyjen rasvojen hyvää tekevästä vaikutuksesta. Esimerkiksi Camelinasta saa paljon omega3-rasvahappoja.

 

Torstai on siinä mielessä toivoa täynnä, että duuniputki helpottaa hieman ja pääsen jälleen juoksun pariin.

Kohti juoksukoulua

Huomenna ja keskiviikkona on valmennuspäivät.

 

Koko tiistai on varattu Duunikuntoon TV-sarjan kuvauksille. Hieman alle 20 minuutin ohjelmajakson kuvauksiin ja valmisteluihin menee koko päivä + ennakkovalmistelutyö. Ja se vie minulta ainakin yhden työpäivän + muulta tiimiltä ties kuinka monta.

 

Aion opettaa huomenna mm. alkuverryttelyä, joka tuppaa juoksijoiltakin unohtumaan. Myös minulta.

 

Keskiviikkona valmennus-sesso jatkuu iltasella, jolloin menemme kuuntelemaan valmennettavien kanssa asiantuntijan laatimaa ravintoluentoa. Odotan sitä vesi kielellä…

 

Taidan lähteä lenkille, sillä tällä viikolla vapaa-aika on kortilla. Pidemmät lenkit jäävät lopuviikkoon ja viikonloppuun. Ensi viikko on onneksi rauhallisempi.

 

 

 

 

Viimeisimmät artikkelit

Arkistot